vrijdag, mei 11, 2007

Weer of geen weer



Natuurljk praten we over het weer, want voor een groot deel bepaalt het de uitvoering van bepaalde taken en voor een ander deel bepaalt het onze gemoedsstemming. Als het zonnetje lekker schijnt zijn we doorgaans opgeruimd en aktief. Regenweer maakt mensen neerslachtig en verdrietig. Het weer speelt een grote rol ivm wat en hoe we iets doen, en hoe we ons voelen en gedragen.
Vandaag is zo'n dag waarin bijna alle weerspatronen zich manifesteren. Deze morgen, om 7u, regende het. Ik haastte me naar het toilet en terug. Daarna klaarde het op en zou het, zo dacht ik, een mooie dag worden. Een uurtje later echter rukte een hevige zuuidoostenwind zo hard aan het tentzeil dat ik het in zeven haasten heb los gemaakt en opgeborgen. Mijn caravan stond te schudden en te beven. Kort na de middag heeft het kort en hevig geregend, maar zojuist, 't is nu 4u, scheen de zon hevig. Haar stralen piekten door de gezuiverde lucht en het werkte zo uitnodigend dat ik buiten in mijn zetel wat ging liggen rusten. Wat dacht je? Na tien minuten moest ik opnieuw naar binnen vluchten...
Het weer vandaag lijkt wel op een nukkig kind, dat door al zijn plotse veranderingen mijn goed humeur probeert te breken, maar mijn dagen kunnen niet stuk, vandaag niet en ook morgen niet. Ik zit op mijn lievelingsplekje en ben tevreden... weer of geen weer.

woensdag, mei 02, 2007

Wat heb ik vandaag geleerd?

Maandag 30 april 2007

Ik zit hier op de camping in Durnal (zie dagboek) en je ontmoet oude vrienden met ... nieuwe caravans en nieuwe auto's... hun nieuwe caravan nog groter en beter uitgerust dan vorig jaar, met alles ingebouwd en... je houdt het niet voor mogelijk, maar ik krijg de indruk dat ze thuis niet hebben wat ze in hun caravan hebben.
Hun auto's... 't zelfde liedje. Nog groter, nog luxueuzer, nog krachtiger, nog meer dan 4wheel traction enz... meer meer en meer... Beter? Dat beweren ze althans.

Belgen, en dan vooral de Vlaamse Belg, Nederlanders en Duitsers bevestigen hun sociale status door met grote, opzichtige en dure luxe wagens te rijden.
Ze wonen in kasten van huizen, liefst nog ergens in een stukje ongeschonden bos of natuur, waar ze dan eerst de helft van de bomen laten weghakken zodat iedereen hun kast van een villa kan zien.
Wij zijn de consumenten van Europa. Wij zijn groot-verbruikers van energie en materialen, model vervuilers en verkwisters van natuurlijke grondstoffen.
Wij zijn de hoogmoed van Europa.

De Fransen daarentegen rijden met kleine, minder opzichtelijke wagentjes, oude versleten karretjes waar geen enkele Vlaamse Belg meer wil mee gezien worden. De Fransen gebruiken hun geld om te leven. Ze drinken elke dag wijn en elk dag is een feestdag. Ze werken om te feesten.

De Vlaamse Belg loopt zo vorstelijk rijk gekleed waardoor hij zich constant bewust is van de waarde van zijn uiterlijk en dus een bijna protocolaire houding aannneemt.
Franse Belgen, de Walen dus, lopen er soms wat slordig bij als ik door mijn Vlaamse bril kijk, maar ze kennen niet het ongemak van een geforceerde houding.